“Heb je nog adresjes in Parijs voor me?”

Goede vraag. Ik weet niet of ze hip zijn, maar hier de zaken waar ik graag heen ga. Stuur je me ook jouw tips? Ga ik die ook proberen.

Mijn strategie is om ontbijt en lunch gewoon te halen bij de boulangerie of monoprix (prima salads, broodjes en koffie) en lekker ergens op te peuzelen. Dan heb je wat geld gespaard om dan ’s avonds jezelf te verwennen. Als je op je budget let, vooral de wijn is -gek genoeg- prijzig in restaurants. De huiswijn is meestal uitstekend trouwens.. 

Waar ik zelf graag kom zijn deze zaken. Vaak omdat ik in de buurt woonde, dus alle tijd had om een favoriet te kiezen. Ik heb ze op arrondissement gezet. Het 1e is in het midden en dan cirkelen de arrondissementen zich rechtsom als een spiraal daaromheen, in oplopend nummer.

1e  Ma salle a manger Piepklein en gespecialiseerd in de Baskische keuken… Ja, want ook de aan de franse kant van de Pyreneeën wonen de Basken.. Dus veel lekkers uit zuidwest Frankrijk (denk Biarritz).   

4e – Les philosophes Stokoude zaak in de Marais, beroemd om hun tomaten tarte tatin, volgens Felicity Cloake – receptenschrijfster van The Guardian – de beste van de stad!

6e Coffee Parisien Een kruising tussen een diner en Parijs café. Aanrader voor ontbijt en lunch met een eggs benedicte waar ik een moord voor doe.

8e Le petit palais Een gratis museum met mooie kunst, en een prachtige binnenplaats waar je elegant een kopje thee kunt drinken.. 

11e Le Rigmarole  Chef staat zelf in de zaak, heeft Michelin-ster op zak en maakt met veel liefde bordjes verse pasta… met vin nature.

15e Quai Liberté Een soort strandtent aan de Seine-kade.

16e Een paar mooie zaken:

  • Mon Bistrot  is alleen door de week open. Fijne pretentieloze zaak waar op hoog niveau wordt gekookt. Let op de tarte au citron. 
  • Le beaujolais d’Auteuil kleine zaak aan zijkant druk plein. Ik ben dol op hun tartaar (inderdaad voor de durfers).   
  • Molitor Was ooit openlucht zwembad, toen underground partyhouse (de graffiti zit er nog). Nu een sjiek privé zwembad, waar ze voor 100 euro een dagje zwemmen. Maar als je in t weekeinde gaat ontbijten heb je voor 27,50 een heerlijk ontbijt / brunch en fantastische atmosfeer.

17e heb ik tijd gewerkt, dus vandaar meer keuze”

  • La fille du Boucher  Van oudsher kosher, fantastisch vlees, probeer de witlof met sinaasappel.
  • Papillon Een zaak met getalenteerde jonge chefs. Spannende combinaties. Vooral iets kiezen wat je ‘raar’ lijkt.
  • Gustave Net over de peripherique in Neuilly (maar echt net) Op sjiek pleintje, goede en heel betaalbare gerechten. Met een mooie wijnkaart.

20e Neuilly – Île de la Jatte. Op klein eilandje in de Seine twee bistro’s en een soort jazz-restaurant. Eerlijk eten, aardige eigenaren. Franser kan niet… 

  • La guingette de Neuilly (Traditionele franse keuken met veel schwung. alle gerechten die ik leerde op de Cordon Bleu serveren ze. Mooi uitzicht op t water.
  • Le nouveau Paris   Mijn go-to op vrijdagavond toen ik op het eiland woonde. Veel aardige buurtbewoners en aardig gerants. Gaat om 7 uur ‘s ochtends open.
  • Café la Jatte. In een oude fabriek met aan het plafond een dinosaurus skelet. Vaak jazz of een zangeres en een prachtige serre – tuin.

Van gehoord en op mijn lijstje om te proberen:  

Advies van een jonge cuisinière uit het Ritz. E en aantal hip en happening adressen in het 11e. Heb ze niet geprobeerd, wel gezien. Bijzonder koken doen ze er sowieso:

Goede sites met nog veel meer suggestie en opties: